Oksana Tomaszewska – ser Olszański

W niewielkiej miejscowości Olszanka w gminie Suchowola, Pani Oksana wytwarza w rękodzielniczy sposób regionalne wyroby mleczne. Sery podpuszczkowe, twaróg, masło powstają z mleka pozyskiwanego od własnych krów. I co jest chyba najważniejsze, krów szczęśliwych bo aż do zimy swobodnie przebywających na naturalnych pastwiskach. Dzięki temu mleko a co za tym idzie i przetwory z niego uzyskane mają niepowtarzalny i naturalny smak. Pani Oksana do swoich serów dodaje różne przyprawy i zioła pozyskiwane z własnego ogrodu co też przekłada się na znakomite walory smakowe. Ser Olszański jest także wędzony w sposób tradycyjny, zimnym dymem z drewna olchowego. Nazwa sera: „Olszański” pochodzi zarówno od miejscowości – Olszanka jak i drewna olchowego używanego do wędzenia.

Restauracja

OFERTA

  1. Ser „Olszański” świeży z dodatkami ziołowymi,
  2. Ser „Olszański” wędzony drewnem olchowym,
  3. Twaróg, masło.
  Facebook: https://www.facebook.com/oksana.tomaszewska