Kiszenie z Tradycją

Małżonkowie Marek i Anna Sienkiewicz prowadzą rodzinne gospodarstwo w niewielkiej miejscowości Czarna Wieś Kościelna położonej w samym sercu Puszczy Knyszyńskiej. Od lat specjalizują się w kiszeniu kapusty i ogórków. Tradycyjna uprawa warzyw wykorzystywanych do przetwórstwa gwarantuje jakość produktu co potwierdza również wdrożony w gospodarstwie system HACCP. Przetwórstwo odbywa się według tradycyjnych metod kiszenia i przechowywania. Receptura kiszenia nie zmienia się od wielu lat, dzięki czemu smak i jakość produktu są wyjątkowe. Kapusta jest kiszona tylko z dodatkiem soli, bez nowoczesnych dodatków chemicznych, bez konserwantów, przyspieszaczy fermentacji.

W specjalnej ofercie znajduje się jedyna w swoim rodzaju kapusta kiszona w główce, która została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, oraz zdrowotny sok z buraka kiszonego. Wyroby Państwa Sienkiewiczów regularnie zdobywają nagrody podczas konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Gospodarstwo przystąpiło również do inicjatywy Wiosek Tematycznych „Puszczańskie Tradycje” i w ramach swojej oferty organizuje warsztaty szatkowania i kiszenia kapusty oraz pieczenia swojskiego chleba. Gospodarze wykazują w swoim działaniu ogromną staranność w kultywowaniu dawnych tradycji, odtwarzaniu ginących receptur i przekazywaniu ich kolejnym pokoleniom.

RestauracjaRozrywkaNoclegi

OFERTA

  1. Tradycyjne przetwory (kiszonki tradycyjne), produkty regionalne,
  2. warsztaty kulinarne „Odkrywanie tradycyjnych smaków”,
  3. relaks w komory pszczelej w otoczeniu prawdziwych pszczół,
  4. noclegi w kwaterze agroturystycznej.
  Telefon: 85 710 91 17, 513 021 609
  E-mail: anna.sienkiewicz1963@gmail.com